Hobbykoks kunnen een centje bijverdienen dankzij de app FLAVR

Nieuw digitaal platform.

vlees kip eten maaltijdFLAVR ontstond ongeveer een half jaar geleden in Antwerpen en Gent. Het is vergelijkbaar met Airbnb of Uber, maar dan gericht op voeding. Een hobbykok maakt een maaltijd en verkoopt die via de app aan geïnteresseerden in de buurt. Je post een foto van het gerecht op de website met de ingrediënten en prijs erbij en wanneer het kan afgehaald worden. FLAVR telt inmiddels al meer dan 7.000 klanten en 1.600 geregistreerde chefs. Dat schrijft Het Belang van Limburg, want na Antwerpen en Gent is nu ook Limburg mee op de kar gesprongen.

Via ratings en reviews kan je zien over welke geregistreerde chefs de klanten tevreden zijn. De betaling gebeurt meteen online en daarvan wordt 15% commissie ingehouden door FLAVR, de overige 85% is voor de hobbykok. Zonder ondernemingsnummer mag je 5.000 euro per jaar bijverdienen. In het voorjaar van 2016 werd een nieuwe wet gestemd dat dit soort online diensten slechts 10% belastingen moeten betalen. Normaal gezien treedt de wet begin 2017 ook in werking voor FLAVR. FLAVR zal dit bedrag ook meteen van de prijs afhouden, zodat de hobbykok uiteindelijk 75% van de verkoopprijs netto overhoudt.

Uiteraard moeten de hobbykoks ook de hygiëneregels volgen en kunnen de geregistreerde chefs zelfs in theorie een controle krijgen van het Federaal Voedselagentschap. Bij Horeca Limburg zijn ze niet zo blij met het initiatief omdat het uiteraard voor extra concurrentie zorgt. Maar daar luidt wel dat ze FLAVR-koks als waardige collega’s zullen beschouwen, zolang iedereen zich aan de regels houdt.