Fris en fleurig: 7 tips om binnenshuis de lente te vieren

0
351

Merk je het ook?

De lente is in het land. Je voelt het als je opstaat en wanneer je de gordijnen opentrekt. De vogeltjes fluiten, de bladeren groeien weer aan de bomen en je ruikt de lente zelfs in de lucht. Die levendigheid doet elk jaar een pak mensen zin krijgen om heel hun huis ondersteboven te keren. Het is met andere woorden weer tijd voor de jaarlijkse lentekuis. Heel leuk dat je elk boordje en hoekje stofvrij maakt, maar grijp die gelegenheid ook meteen aan om je interieur wat op te frissen en een lentesfeer mee te geven. Ziehier 7 tips en…een bonus.

1. Haal je lentedecoratie boven

Te veel mensen denken dat decoratie in huis niet hoeft te veranderen. Niets is minder waar. Elk seizoen straalt een andere sfeer uit en decoratie is de ideale manier om die sfeer na te bootsen in je interieur. In de donkere winkermaanden hebben we bijvoorbeeld nood aan knusse gezelligheid, die je creëert door de ruimte aan te kleden met kerstverlichting, gouden details, of een gewei aan de muur. Nu de lente eraan komt, mag het wat frisser en kleurrijker zijn.
Berg dat gewei even op en vervang het door spullen waar meer leven in zit. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar deze eenvoudige manier om met kleurrijke plaatjes uit magazines de ruimte op te vrolijken.


2. Fleur donkere ruimtes op met frisse accenten

Donkere kleuren passen goed bij de winter en zijn best gezellig met wat kaarslicht. In de lente snakken we echter naar lichte kleuren. Maar wat doe je dan met een ruimte waar de muren en meubels donker zijn? Het zou wat belachelijk zijn om je muren elk seizoen in een andere kleur te schilderen. Dat hoeft gelukkig niet. Zorg gewoon voor lichte en kleurrijke accenten. Vlaggetjes zijn bijvoorbeeld altijd een goed idee.


(lees verder op de volgende pagina)

3. Changer et transformer: het is tijd voor andere dekens en kussens

Ja, ook je dekens en kussens mogen per seizoen van stofje wisselen. Berg de wollen dekens en schapenvellen op – je mag ze pas weer bovenhalen als het najaar wordt – en vervang ze door stoffen die licht en fleurig zijn.


4. Oh, en vergeet de gele accenten niet

De kleur geel vat de lente eigenlijk in essentie samen. Pas wel op, want het is een moeilijke kleur. Veel geel wordt immers snel overdadig. Subtiele gele accenten aan de andere kant geven meteen een ander beeld. Denk bijvoorbeeld aan een meubelstuk, een kussen of een bloempotje.


(lees verder op de volgende pagina)

5. Over bloempotten gesproken: haal planten en bloemen in huis

Het is lente, wat betekent dat alles weer begint te leven. Natuur in huis kan en mag niet ontbreken. Dus – hup hup – haast je naar de bloemist en ontferm je over een kroost bloemen en planten.


6. Of nog beter: plant zaadjes

Wat is er nog beter dan leven in huis zien? Zelf leven zaaien en de natuur in je woonruimte zien groeien, natuurlijk.


(lees verder op de volgende pagina)

7. Geef de veranda een make-over

Elk jaar opnieuw vindt hetzelfde scenario plaats. De spullen die je tijdens de winter niet nodig hebt, berg je even op in de ongebruikte ruimte van het huis: de veranda. In het begin lijkt het niet veel, maar voor je het weet, is die veranda één grote rommelkamer geworden. Gooi de spullen die je niet meer nodig hebt weg, verhuis de rest naar een andere kamer en maak de ruimte gezellig met een hangmatje, je favoriete boeken of muziek en leuke plantjes. Nu kun je zelfs van de zon genieten als het buiten nog wat koud en winderig is.


BONUS: neem een kitten of kat

Natuurlijk moet je voor zo’n beslissing niet over één nacht ijs gaan, maar het voorjaar is ook het moment waarop weer heel wat kittens geboren zullen worden. Droom je allang van een katje in huis, dan is het binnenkort het moment om eens in asielcentra te gaan kijken. Lente is nieuw leven en hoe haal je meer leven in huis dan met een jong en speels katje? Geloof ons, je zult er geen spijt van krijgen. (Tenzij je een designzetel hebt die niet kapot mag. Want die zetel gaat eraan. Daarin mag je ons ook geloven.)


GEEN REACTIES