Eén dorp in één flatgebouw

Heel aparte woongemeenschap in Whittier, Alaska.

Het aparte aan deze woongemeenschap is dat je je er nooit apart zal voelen. Een volledig dorpje van ongeveer 200 inwoners leeft er samen in één groot flatgebouw. Ook in ons land zoekt men naar nieuwe woonvormen. Termen als cohousing, kangoeroewonen en ecovillages zie je hoe langer hoe meer opduiken in advertenties en zoekertjes. Vooral alleenstaanden en oudere mensen kijken almaar meer uit naar een idealer en socialer huisvesting. In hun huidige huisjes en appartementen vereenzamen velen of kunnen zij de kosten niet langer betalen.

In het dorpje Whittier in Alaska leven álle inwoners, jong en oud, in één groot flatgebouw. De bewoners hebben wel degelijk hun privacy, maar van eenzaamheid of een gebrek aan sociaal contact is hier geen sprake. Alles bevindt zich binnen loopafstand -of moeten we zeggen ‘liftafstand’?- in hetzelfde grote gebouw: een supermarkt, een wasserette, een post- en een bankkantoor, noem maar op. Zelfs de burgemeester van Whittier heeft er zijn kantoren. Ook de schoolkinderen stappen er a.h.w. van hun bed in de klas. Dit ‘dorp’ is in feite één grote commune.

[related-posts]

Over deze unieke woongemeenschap vind je meerdere video’s op YouTube. Maar wij kozen er déze uit omdat het enthousiasme van ene Erika Thompson, een leerkracht van de lagere school in het ‘dorp’, zó van haar gezicht druipt en zij een perfecte gids is om deze speciale manier van leven toe te lichten.

Deze woonvorm betekent niet dat de bewoners volledig geïsoleerd worden van de buitenwereld. Men kan het gebouw naar believen in- en uitrijden, maar er bestaat wel zoiets als een intern reglement dat vooral de veiligheid en de bescherming van de bewoners beoogt. Kortom, dit is geen ‘bezienswaardigheid’ of toeristische attractie!

Video woongemeenschap: