De wasabi die jij eet, is waarschijnlijk fake

Mosterd en mierikswortel.

Je zou het niet verwachten als je in een chique sushirestaurant zit, maar de wasabi op je bord is waarschijnlijk niet echt. 90 procent van de wasabi die je eet, is immers namaak.

namaak_wasabi
Namaak wasabi: een mengsel van mosterd en mierikswortel

Hoe zie je het verschil?

Nepwasabi ziet eruit als een felgroene kleiachtige pasta en is een mengsel van gedroogde mosterd en mierikswortel. The real deal komt van de wasabiwortel en ziet er nog altijd groen uit, maar minder fel, met een ietwat vochtige en glazige textuur.

Hoe komt het dat wasabi zoveel nagemaakt wordt?

Het goedje is veel duurder en exclusiever dan de namaakversie. De wasabiplant wordt slechts op enkele plekken ter wereld gekweekt omdat hij een specifiek klimaat nodig heeft: vochtig met een milde warme temperatuur tussen 7 en 21 °C. Daarnaast heb je heel veel grond nodig voor een klein beetje wasabi. De boer moet het grootste deel van de plant die hij kweekt wegsmijten.  Slechts de kleine wortel, waar een grote plant met veel bladeren uit groeit, wordt gebruikt. Die wortel wordt geraspt tot een pikant goedje: wasabipasta.

wasabi