RECEPT: buitengewone citroensoufflés die je laten watertanden!

Overheerlijk!

Er zijn uiteraard een heleboel recepten voor overheerlijke nagerechtjes… maar tijdens de lente smaakt er weinig even lekker als deze frisse, lichte en luchtige citroensoufflés.  Ze zijn de ideale combinatie van smeuïg zoet en een vleugje fris zurig.  Bovendien kan je ze heel origineel serveren in een uitgeholde citroen.  Je gasten zullen er weg van zijn en je lente-tuinfeest wordt vast een succes!

Recept citroensoufflés

Bereidingstijd: 30 min.

Totale tijd: 50 min.

Porties: 8 porties

Ingrediënten:

 • 8 grote citroenen
 • 3 eieren, gescheiden
 • 1/2 kopje suiker
 • 2 el. bloem
 • bloemsuiker

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.  Leg bakpapier op een bakplaat.
 2. Snijd het onderste gedeelte (het bultje) af van de citroenen, zodat ze blijven staan als je ze neerzet.  Snijd de andere kant parallel af op ongeveer 1/3 van de citroen.  Hou de deksels bij.
 3. Hou elke citroen stevig vast en gebruik een getand mes om de pulp eruit te snijden.  Gebruik een (meloen)lepeltje om het vruchtvlees uit te schrapen.  Doe dit in een zeef die je over een kom plaatst.  Pers het sap uit de pulp en hou deze bij voor nadien.  Plaats de uitgeholde citroenen op de bakplaat.
 4. Doe het eigeel, 1/4 kopje suiker, 1/4 kopje citroensap en de bloem in een hittebestendige kom.  Klop het mengsel op tot het lichtgeel ziet.  Plaats een kom over een pot kokend water en blijf ongeveer gedurende 8 minuten doorroeren, tot het mengsel heel dik wordt.  Haal het van het vuur en klop gedurende 10 minuten verder op met een elektrische mixer tot het mengsel is afgekoeld, terwijl je de zijkanten afschraapt.  Doe het mengsel over in een propere kom en zet opzij.
 5. Doe het eiwit en het overgebleven 1/4 kopje suiker in een middelgrote mengkom.  Klop dit langzaam met een mixer op tot schuim.  Voer geleidelijk de snelheid op tot de meringue glanzend wordt en piekjes krijgt.
 6. Roer ongeveer 1/3 van de meringue in het eigeelmengsel dat je het apart geplaatst.  Schep daarna voorzichtig de overige meringue erdoor.  Vul de uitgeholde citroenen tot iets onder de rand.
 7. Bak gedurende 14 tot 17 minuten, totdat de bovenkant er goudbruin uitziet en een 2,5 cm boven de citroenschil zijn uitgerezen.
 8. Werk af met bloemsuiker en gebruik indien gewenst de dekseltjes als versiering.  Serveer onmiddellijk.

Smakelijk!

Bron: tiphero.com

(bekijk de video op de volgende pagina)