BIZAR: roomijs met parmezaan uit de 18de eeuw

Een onverwachte lekkernij.

Er zijn een paar verbazende zaken aan dit recept. Ten eerste: hoe komt het dat men ijs had in de 17de eeuw? Hoe kon men dat bewaren? Men had toch geen diepvries? Wel, ijs ontstond al in de 16de eeuw in Italië. Het roommengsel werd in een sorbetière, een koperen cilinder, gestoken. Die werd in een ton met ijs en zout geplaatst. Om de paar minuten moest de room weer gemengd worden om kristallen te vermijden. Het was dus best een intensieve job. Na ongeveer 45 minuten was het ijs klaar.

Ten tweede: ijs met parmezaan? Met kaas dus? Dat kan toch niet lekker zijn? Wel, blijkbaar is het hemels. In de hippe moleculaire keuken wordt parmezaanijs regelmatig gemaakt, maar de oorsprong ervan is al veel ouder. In de 18de en 19de eeuw was ijscrème heel populair. Niet alleen de gewone smaken met bijvoorbeeld chocolade en koffie, maar ook meer aparte mengsels zoals ijs met artisjok, brood of deze zoute variant met Parmezaanse kaas.

Video “Roomijs in de 18de eeuw?”: