Ananas is gezond maar je eet het beter niet vers

Wat velen ervoeren maar nooit echt begrepen.

Ananas is ongetwijfeld één van de meest gegeten fruitsoorten ter wereld: het is gezond, voedzaam en lekker sappig èn zelfs goed voor je lijn. En toch zijn zowel kinderen als volwassenen er niet zo happig op om dagelijks een paar verse schijfjes of blokjes ananas te nuttigen. Je ervaart nadien wat iederèèn ondervindt, al wordt het nauwelijks geuit : je krijgt er een rasperige tong van, een pijnlijk gehemelte, schurende wangen en zelfs tintelende lippen. Aangenaam is anders!

Uit testen blijkt dat mensen met een kunstgebit het fruit verfoeien als de pest. In vele gevallen kunnen ze na het eten van ananas hun prothese niet meer inhouden, omdat hun mond vergaat van de pijn: voor hen zijn ‘pineapples’ heuse …pijnappels!

Maar vanwaar die prikkelingen en irritaties? Het onhebbelijke gevoel ontstaat door een combinatie van de enzymen in ananas, genaamd bromelaïne. Een stof die vaak gebruikt wordt voor het malser maken van vlees. Ditzelfde gebeurt eigenlijk met je tong. Bromelaïne breekt proteïnen af en valt dan a.h.w. je tong, wangen en lippen aan. Als je de ananas eenmaal gekauwd en doorgeslikt hebt, nemen je speeksel en maag het over.

Het goede nieuws is echter dat je tong de (afgebroken) proteïnen en aminozuren weer opnieuw aanmaakt, waardoor je er niet al te lang last van zult hebben. Maar voedingsdeskundigen raden je aan zeker niet dagelijks een portie verse ananas te eten, zo ja zal je binnenmond niet herstellen en kunnen er zelfs pijnlijke wondjes uit voortkomen.


(lees verder op de volgende pagina)