Al een zadenbibliotheek in jouw buurt?

Niet te verwarren met een spermabank!

Recent werd in Lille en in Kasterlee een ‘zadenbibliotheek’ in het leven geroepen. Ze zijn niet de eerste gemeenten in Vlaanderen, waar je in de bib, behalve boeken, nu ook zaadjes kunt ontlenen. Zaden van groenten, planten, kruiden, bloemen of pompoenen, om het even: een zadenbibliotheek wil de traditie van zaden kweken én delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis en ervaring met elkaar delen.

Pompoenzaden

Het idee waaide al eerder over uit de Verenigde Staten, waar het een echte hype is. Het principe is eenvoudig: in een zadenbib kan je gratis zaden meenemen en daar is geen uitleentermijn of een mogelijke boete aan verbonden. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib.

[related-posts]

Het is dus niet de bib zelf die de zadencollectie samenstelt, maar wel de gebruikers. Omdat het aantal volkstuintjes almaar toeneemt, wordt verondersteld dat ook de belangstelling voor dit fenomeen zal toenemen. In Londerzeel werd het project 2 jaar geleden al opgestart en daar spreekt men van een onverwacht succes.

Boontjes

Ook voor de scholen is de zadendisplay een handig instrument, want elke lagere school heeft tegenwoordig een eigen moestuintje. Het is trouwens opvallend hoeveel kinderen er de jongste jaren met ‘groene vingers’ rondlopen. In grote mate gestimuleerd door verschillende tv-programma’s en wat ze via internet ontdekken, vinden ze het fascinerend om zelf iets te telen.

Via de website MijnTuin.org vind je alle bibliotheken die meewerken aan het project ‘Zadenbibliotheek’. Let wel, de meeste bibliotheken zijn pas met het opstarten ervan begonnen en hebben bijgevolg in de eerste plaats zaadjes nodig. Tuinliefhebbers die een voorraadje kunnen missen, zijn er dus meer dan welkom!