De 9 grootste fouten tijdens het kleren wassen

De kunst van de was en de plas.

In principe is kleren wassen best simpel. Je neemt vuile kleren, je steekt ze in de wasmachine, je drukt op het knopje en draaien maar. Toch kan zo’n simpel wasje flink mislukken. Het ergste is natuurlijk wanneer je kleren krimpen in de was of plots verkleurd zijn, maar ook kleinere problemen kunnen vervelend zijn. Vind jij dat je kleren snel verslijten? Kom je lelijke witte plekken tegen? Ruikt je verse was toch niet zo fris? Worden je kleren vormeloos? Dan maak je waarschijnlijk deze fouten:

1. Op een te hoge temperatuur wassen

Kleren zullen hun vorm en kleur beter behouden als je ze traag wast op een lagere temperatuur. Met een goede machine en het juiste wasmiddel lukt het evengoed om al het vuil te verwijderen. De enige zaken die je voor de hygiƫne best op een hoge temperatuur wast, zijn linnen, ondergoed en handdoeken.

2. Kleren met veel vlekken in een volle wasmachine steken

Kleren de erg vuil en bevlekt zijn worden best op voorhand geweekt en handgewassen voordat je ze in een ander wasmachine steekt. Anders weekt het vuil er niet helemaal af. In plaats van een vlekkenverwijderaar kun je ook beter alternatieve producten gebruiken. Zo is citroensap bijvoorbeeld goed om zweetvlekken te verwijderen en helpt een mengeling van azijn en afwasmiddel helpt tegen grasvlekken.


(lees verder op de volgende pagina)