6 tips om de invasie van slakken uit je tuin te weren

Voor je het weet snoepen ze jouw mooie perkjes leeg!

Ze mogen dan al bekend staan als trage beestjes, ze slagen er wel in om zich binnen de kortste keren massaal in je tuin te vestigen. Vooral de jongste week rukken ze aan en men spreekt van een heuse overrompeling. Dit bevestigt ook Natuurpunt Vlaanderen. De vereniging meldt dat er een vierde meer slakken zijn dan in 2014. Men telt tot 300.000 exemplaren per veld van 100 bij 100 meter en dit is een ferm pak slak!

Blijkt dat de jongste jaren de populatie onrustwekkend toeneemt en wat daarvan de oorzaken zijn is niet direct duidelijk. Wellicht is deze ‘invasie’ te wijten aan een combinatie van verschillende factoren. Natuurpunt licht toe: “Zo was de zomer vorig jaar erg nat, maar het zou ook kunnen dat er minder natuurlijke vijanden zijn die slakken het leven zuur maken: vogels en egels bijvoorbeeld. Daardoor kunnen de slakken zich ongestoord voortplanten.”

slakken1


Niet alleen de landbouwers zitten met de handen in het haar, maar ook de hobbytuinders vervloeken de beestjes. Dan heb je maar pas jonge plantjes in je verzorgde tuintje geordend of je ziet ze gaandeweg korter worden i.p.v. dat ze groeien. Slakken zijn gek op jonge plantjes en voor hen zijn het nu hoogdagen, ook al omdat het veel heeft geregend in mei. Met deze tips kan je de plaag min of meer indijken:

(lees verder op de volgende pagina)