5 weetjes over spruitjes

Niet voor niets heten ze ‘wintergroentes’ (1/2).

Wie dezer dagen in de winkel langs de groenterekken loopt, heeft al lang in de gaten dat die heel anders ogen dan in de zomer. En de prijzen ook! Nochtans beweren voedingspsychologen dat noch de verkoopprijs noch de kleur je uiteindelijke keuze zal bepalen dan wel dié groente waaraan je lichaam het meest behoefte heeft. Zelfs als je net hebt genoten van een stevige maaltijd, bij de aanblik van een bepaalde groente zal deze een hongergevoel of ‘goesting’ opwekken.

Spruitjes zijn hiervan een typische voorbeeld. Moeder Natuur heeft er kennelijk voor gezorgd dat de groei en de ‘bloei’ van bepaalde groentesoorten in onze contreien opduiken precies wanneer er nood aan is. Spruitjes bevatten een flinke hoeveelheid eiwitten, ijzer, calcium en caroteen en dit hebben we in de wintermaanden heus wel nodig, willen we voldoende weerstand opbouwen tegen de vrieskou. Spruitjes zijn een koolsoort, maar wist je dit al?

[related-posts]

1. Choux de Bruxelles:

De groente werd voor het eerst geteeld in het Brusselse en in ons Franstalig gebied spreekt men steevast over ‘choux de Bruxelles’. In het Engels heten ze ‘Brussels sprouts’ en zelfs in het Zweeds verraadt de benaming ‘Brysselkal’ de herkomst.

spruitjes2

2. Spruitenplant:

In ons land wordt de groente doorgaans nog op een natuurlijke manier en in buitenlucht gekweekt en heeft de oogst plaats tussen september en maart. De rijpe spruitjes worden letterlijk geplukt van de ‘spruitenplant’ die tot één meter hoog kan worden. Nochtans leveren ze meestal kleine exemplaren op -niet groter dan een doorsnede van 25 mm- wat niet betekent dat ze van smaak of vitaminegehalte verschillen van de kunstmatig gekweekte spruiten.

Spruitjesplant

[related-posts]

3. Bescherming tegen vrieskou:

De ‘spruitenplant’ overleeft de grootste koudetemperaturen en de vorst geeft ze ook extra energie. De vrieskou zet het aanwezige zetmeel om in suikers bij wijze van een beschermend laagje. Bijgevolg beschermt de groente ook óns tegen de vrieskou. Nog even wachten en dan zijn ze op hun best!

Spruitjesplant 2

4. Spruitjeslucht:

De kwalijke reuk van gekookte spruiten verspreidt niet bepaald een aangename odeur in je keuken en woonkamer. Dit blijkt ook dé reden waarom kinderen niet zo weg zijn van deze groente. Overigens staat het woord ‘spruitjeslucht’ wel degelijk in het woordenboek, wat zoveel betekent als ‘een bekrompen sfeer’.

Spruitjes 3

[related-posts]

5. Spruitjes voor je spruiten:

Verwerk verse spruiten in verschillende gerechten. Ooit al eens een ‘spruitjesstoemp’ gemaakt? Doodlekker en poepsimpel om te bereiden. En verrassend maar waar: verwerk een flinke portie gekookte spruiten in je spaghettigerecht! Wedden dat ook je kleine spruit het lust?…

Spruitjesgerecht