11 lekkere weetjes over aardbeien

Een bakje ‘jarbezen’ kleurt je dag!

Ik vermoed dat meer mensen in de zomermaanden uitkijken naar een portie verse aardbeien dan naar een pot verse mosselen. Blijkt dat zelfs kinderen de aardbei spontaan aanwijzen als het meest geliefkoosde fruitproduct uit de winkelrekken. Tijd dat ze er iets méér over leren:

aardbeien

1. Waarom ‘aardbei’?

De naam ‘aardbei’ dankt haar naam aan het feit dat ze dicht bij de aarde groeit. En ‘bei’ is ontleend aan het Franse woord ‘baie’ en betekent bes.

Aardbei

2. ‘Buiten’gewone zaadjes:

Strikt genomen is de aardbei geen ‘bes’, want bessen dragen hun zaadjes aan de binnenkant. Aardbeien hebben gemiddeld 200 zaadjes aan de buitenkant.

3. Grootste aardbei ooit:

Grote of kleine aardbeien, ze vertellen niets over de grondwaarde waarin de plant opgroeit. De grootste aardbei ooit gewogen, was goed voor zo’n 230 gram.

[related-posts]

4. Aardbeien in kerken:

Door de eeuwen heen was de aardbei vaak een symbool voor vruchtbaarheid. Maar afbeeldingen ervan zal je net zo goed in oude kathedralen en kerken ontdekken. Daar staan ze symbool voor perfectie en gerechtigheid.

Aardbeien 3

5. Goed gezond:

Aardbeien zijn een rijkdom aan vitamine C en bevatten nauwelijks een hoeveelheid calorieën. Door het eten van 8 aardbeien van gemiddelde grootte neem je meer vitamine C op dan bij het verorberen van 1 sinaasappel.

6. Natuurlijke bescherming van je huid:

Precies door de hoge waarde vitamine C en door de hoeveelheid water en antioxidanten die ze bevatten, zijn de vruchten zeer gezond voor de natuurlijke bescherming van je huid.

[related-posts]

Aardbeien 2

7. Een aardbeien-bad:

Aardbeien worden van oudsher gebruikt voor cosmetische doeleinden. Naar verluidt zou men aan het hof van Napoleon tijdens de zomermaanden regelmatig een bad nemen in… het sap van aardbeien. Per bad waren er ongeveer 12 kg van de vruchten nodig!

8. Egalere tanden:

In plaats van een aardbei na enkele beten door te slikken, laat je de vrucht beter een aantal keren door je hele mond heengaan. Raar maar waar: het zuur van aardbeien helpt vlekken op je tanden te verwijderen.

Aardbeien 4

9. Natuurlijke snoep:

Aardbeien remmen je hongergevoel. En bovendien: eenmaal de smaak te pakken, grijpen kinderen eerder naar een aardbei dan naar een snoepje.

[related-posts]

10. Het aardbeienmuseum:

In ons land bestaat zoiets als een ‘aardbeienmuseum’ en daar is Dinant erg trots op. Meer info daarover: museedelafraise.eu .

11. Heerlijk afrodisiacum:

En tenslotte zal dít je ook niet vreemd in de oren klinken: aardbeien worden beschouwd als een afrodisiacum. De vrucht doet vrouwen onwillekeurig denken aan de eikel van de penis en ervaren ze als ‘opwindend’… Hèhè!