Zonnebanken: pijnbanken?

In de aanloop naar de zomermaanden zijn het momenteel hoogdagen voor de zonnecentra in België.

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]Maar als men in deze huizen van ‘wellness’ massaal de regels aan hun laars blijft lappen, kan een zonnebank voor menig bezoeker wel eens een pijnbank worden.[/highlight]

In het verleden waren de klachten van klanten over de kwaliteit en het onderhoud van zonnebanken en zogenaamde zonnekanonnen legio. Vandaar dat de overheidsdienst Economie in 2013 een groots opgevat onderzoek instelde naar de ongemakken en tekortkomingen in de zonnecentra in België.

De cijfers die men nu vrijgeeft, zijn onthutsend: amper 1 zonnecentrum op 13 is in regel met alle voorwaarden die al in 2008 werden vastgelegd! Nog altijd schijnt men de gezondheidsrisico’s te onderschatten die op en in deze bruiningstoestellen op de loer liggen. In de meeste gevallen zijn ziekteverschijnselen te wijten aan een te hoge stralingsintensiteit.

In feite hangt de stralingssterkte af van individu tot individu, naargelang het huidtype. En dus is ook de blootstellingstijd van een zonnebankbeurt erg belangrijk. Op de keper beschouwd, zou elke klant een fiche moeten hebben, waarop tenminste de leeftijd en het huidtype vermeld staan.

Ik heb zelf nooit geloofd in het heil van een zonnebankkuur. Noem mij maar een ‘bleekscheet’, het deert me niet!