Zo veel calorieën zitten er in je favoriete alcoholische drankje

Slik!

Als ik vroeger wegging, waarschuwde mijn moeder me altijd om niet te veel te drinken. De waarschuwing had niets te maken met mogelijk dronkenschap, maar met iets helemaal anders. “Denk eraan”, zei ze, “een biertje heeft evenveel calorieën als een boterham.”
Klopt dat eigenlijk wel? Of was het een slimme manier van mijn moeder om ervoor te zorgen dat ik niet dronken zou thuiskomen? Zo veel jaren later besloot ik om het uit te testen. Een droge volkoren boterham bevat ongeveer 75 kilocalorieën. Hoe goed of slecht scoort alcohol?

Laten we beginnen met bier

Een Jupiler van 33cl bevat maar liefst 113 kcal. Zo is weer eens bewezen dat moeders altijd gelijk hebben. Ze was zelfs nog optimistisch, want een biertje bevat zelfs meer calorieën dan een boterham. Ander bier scoort niet veel beter. Een Stella van 25 cl bevat 113 kcal en een Hoegaarden van 33cl is goed voor 114 kcal. De donkere bieren zijn nog teleurstellender. Een Duvel bevat maar liefst 175 kcal en een Leffe is de koning van de avond met 205 kcal. Nu weten we hoe mannen zo gemakkelijk aan een bierbuik komen. Al is dat geen ramp, want bierbuiken zijn blijkbaar hip!

bier-tap


Zou wijn beter zijn?

(lees verder op de volgende pagina)