Zeg niet zomaar ‘traan’ tegen een traan

Verrassende bevindingen na microscopische onderzoeken.

De structuur van een traan kan verraden waaróm je weent. Met het blote oog zijn de verschillen niet waar te nemen, maar wanneer men ze microscopisch onderzoekt, zie je in één oogopslag om welk soort van tranen het gaat: tranen van verdriet, tranen van vreugde, krokodillentranen of tranende ogen door een allergie of het schillen van uien? De verschillen van structuur zijn opmerkelijk groot!

Recente microscopische foto’s van de structuur van tranen worden beschouwd als een absolute doorbraak in de wetenschap en zelfs als belangrijke hulp bij forensisch onderzoek. Deze ontdekking is niet het werk van wetenschappers, maar van fotografe Rose-Lynn Fisher die gedurende jaren haar eigen gemoedsstemmingen onderzocht.

[related-posts]

Het ‘aardse tranendal’ telt ongeveer 100 verschillende soorten van tranen. Spijt, ergernis, frustratie, afwijzing, pestgedrag, noem maar op… Onder de microscoop komt het oogvocht vanzelf tot leven en vanaf nu kan men er een etiket op kleven.

Toxicoloog Jan Tytgat, professor aan de KU Leuven, is alleszins erg enthousiast: “Tranen zijn nù al heel belangrijk voor de wetenschap. Zo kon men tot vandaag aan de hand van het oogvocht al het tijdstip van overlijden min of meer bepalen. Als we nu ook nog de emotie die in de tranen verscholen zit kunnen achterhalen, is dit een enorme stap voorwaarts!”

Over ‘acteurstranen’ staat in het rapport niets vermeld. Hoewel ik verscheidene collega’s ken die ‘op bevel’ hun tranen de vrije loop kunnen laten gaan. Nog geen drie jaar geleden stond ik op de tv-set met Camilia Blereau (in ‘Familie’) en na 9 mislukte takes, waaraan zijzelf geen enkele schuld had, blééf zij maar snotteren! Tijdens de tiende take heb ik met haar mee gesnotterd. Al waren dat tranen van een ferm onderdrukte lach!…