Zeewier: het goud van de toekomst!

Nederland zet de toon met eerste ‘onderwaterboerderij’.

Onderwaterboerderij zeewier

Als we de deskundige rapporten over de multifunctionele waarde van zeewier mogen geloven, is dit een supergewas dat over pakweg vijf jaar een ingrediënt zal zijn voor uiteenlopende producten die bijna dagelijks door onze handen gaan.

Vooreerst heeft zeewier een bijzondere voedingswaarde, te vergelijken met die van soja. Het gewas zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Nu halen we onze soja uit het buitenland, maar het wier kunnen we perfect in onze zee telen. Bovendien is het milieuvriendelijker en gezonder, want onder water zijn pesticiden overbodig.

[related-posts]

Daarnaast zou zeewier in de toekomst kunnen fungeren als biobrandstof en kun je er zelfs plastic of tandpasta van maken.

Sushi mix

Deze week opende de Nederlandse koning Willem-Alexander het eerste zeewiercentrum -zeg maar ‘onderwaterboerderij’- op Texel, het grootste Waddeneiland. Pas over een paar jaar zal men met zekerheid kunnen zeggen of de oogst van de planten zinvol genoeg is om er op grote schaal mee verder te gaan.

De zeewier die je nu al her en der op je bord krijgt geserveerd in Aziatische restaurants is geïmporteerd en stelt qua smaak weinig of niets voor. Maar de inventieve Vlaamse koks zullen daaraan wel iets verhelpen, tegen de tijd dat het hier ‘dagelijkse kost’ is!…