Woon gezond, geef lucht aan je huis!

Ventileer je woning, ook in de winter.

Nu de crisis zich pas echt laat gevoelen, ontwikkelt elk gezin zo haar eigen methodes om te besparen. Het Vlaams agentschap ‘Zorg en Gezondheid’ wijst er echter op dat het gevaar bestaat dat we opzettelijk al onze ramen en deuren gesloten houden, terwijl buitenlucht van essentieel belang is voor een goede ventilatie van je huis en een gezond binnenklimaat.

Tijdens je nachtrust heb je gemiddeld 8 uur de tijd om letterlijk op adem te komen. Daarom is het aangewezen om overdag de ramen van je slaapkamer te openen of tenminste op een kier te zetten. Indien je in een stad woont, doe je dit best een paar uren voor het slapengaan en niet overdag. Het is al eerder bekend dat verwarming in je slaapkamer uit den boze is. Beter een deken meer dan de verwarming een handdraai hoger.

[related-posts]

Vooral de woonkamer is een haard van slechte lucht. De belangrijkste vervuilende factoren zijn tabaksrook, vocht, schimmel, vluchtige organische stoffen of radon. Die veroorzaken allerlei risico’s zoals astma en allergie, hart- en vaatziekten en het ‘sick building syndroom’. Je kan je woonkamer bij voorkeur ‘s nachts verluchten. Een halfuurtje voor het slapengaan de ramen openen kan al voldoende zijn om het binnenklimaat op peil te houden. Kwestie van verstandig met je thermostaat om te gaan.

Maar ook de keuken en de badkamer zijn boosdoeners. Overal waar vocht mee gemoeid is en er geen ventilatiesysteem actief is, kan je allerlei fysieke ongemakken oplopen die je jezelf niet toewenst. Eén van dé fouten die mensen maken, is de was in de huiskamer te drogen hangen. Dit betekent zoveel als vrágen om ziektekiemen.

Meer info en tips vind je op de website gezondbinnenmilieu.be .