Wat mag je nog wèl eten, dan?

Onlangs nog kwam het eten van rood vlees en charcuterie in opspraak.

Er is de jongste jaren zoveel te doen omtrent de kwaliteit van onze voeding, dat je op den duur niet meer weet wàt je nu nog wèl mag eten. Algemeen wordt een glutenvrij dieet aangepraat, maar wat zijn in godsnaam gluten?

Gluten is een plantaardig eiwit dat aanwezig is in granen (tarwe, rogge, haver, gerst, spelt,…) en nogal wat mensen blijken geen gluten te verdragen. Ze kunnen beschadigingen oplopen aan het dunne-darmwand.

Als gevolg daarvan kan de darm minder voedingsbestanddelen opnemen en ontstaat er een tekort aan essentiële voedingsstoffen in het lichaam.

Als je gaat winkelen, moet je voortaan niet alleen de vershouddatum bekijken, tegelijk even controleren of het product ook glutenvrij is. En dit gaat van brood en confituur, over koffie en kaas tot soep en fruitsap. Tegenwoordig is men verplicht dit op de verpakking te vermelden.