Wat hoort er thuis in ons apotheekkastje?

De inhoud zou je 2 x per jaar moeten nakijken.

Een belangrijker vraag zou zijn: wáár in huis hoort je apotheekkastje thuis? Blijkt immers dat de temperatuurschommelingen en het vochtgehalte in de ruimte in niet geringe mate een invloed hebben op de houdbaarheid van de verschillende geneesmiddelen. In vele gezinnen hangt het kastje in de badkamer of in de keuken en dat is compleet uit den boze!

Volgens het Rode Kruis is de slaapkamer van de ouders -voor zo ver die niét wordt verwarmd!- de meest geschikte plaats voor een EHBO-kastje en dan liefst voorzien van een slotje, opdat de kinderen er niet bij kunnen. Bovendien worden genees- en verzorgingsmiddelen best afgeschermd van het licht bewaard. Zelfs een niet vochtige garage of kelder zijn ideale plekken om een apotheekkastje te installeren. Een lijstje met essentiële telefoonnummers (dokter, apotheker, antigifcentrum, brandwondencentrum, enz.) leg of hang je best in de nabijheid van je telefoon.

[related-posts]

Behalve medicatie zou je volgende accessoires zeker in je apotheekkastje moeten bergen:

  • een koortsthermometer,
  • een splinterpincet,
  • individueel verpakte kleefpleisters in verschillende formaten,
  • zwachtels,
  • steriele druk- en driehoeksverbanden,
  • een stel plastic wegwerphandschoenen,
  • een roestvrij schaartje,
  • veiligheidsspelden en
  • een zakje watjes.

[related-posts]

Wat medicatie betreft, grijpt een doorsnee gezin het meest naar deze middelen: een pijnstiller, een ontstekingsremmer, een ontsmettingsproduct, koortswerende pillen en tabletten of capsules tegen diarree, keelpijn, maagpijn en maagzuur. De meest gebruikte zalfjes en sprays in huis zouden verstuikingen, kneuzingen en krampen moeten bestrijden. Doorgaans heeft iedereen ook wel een hoestsiroop in het kastje staan, maar ongeacht de vervaldatum, is een halflege fles zo goed als waardeloos als ze een aantal maanden onaangeroerd blijft.

Wij noemen hier bewust geen merknamen. Je huisarts is je beste raadgever en heeft doorgaans ook een lijst voorhanden van de middelen die je risicoloos in je apotheekkastje bewaart. Wellicht zal hij/zij nooit een flesje mercurochroom, eosine of ether aanbevelen, omdat er inmiddels tal van (individueel verpakte en niet-irriterende) ontsmettingsmiddelen bestaan.

Hoe dan ook, het is belangrijk dat je de inhoud van je thuisapotheek regelmatig herschikt en checkt. Je weet maar nooit…