Is het slecht om je knokkels te knakken?

Wat gebeurt er als je je knokkels knakt?

‘Je vingers kraken’ klinkt je wellicht vertrouwelijker in de oren, maar in feite kraak je dus niet je vingers maar knak je je knokkels. Niet iedereen kan het en zij die het wel kunnen, vinden het best een prettig, zelfs ontspannend kunstje. Ofwel doe je het vinger per vinger ofwel met de twee volle handen voor je uit naar buiten toe.

Mijn moeder tikte me vroeger altijd letterlijk en figuurlijk op de vingers als ik het deed. Ze zei dat het ‘gevaarlijk was voor mijn botten en dat ik daardoor vroeg of laat reuma zou krijgen’. Later zei ook een bevriende verpleger me dat het niet goed was wat ik deed. Ik zou er immers het kraakbeen tussen de vingerbotjes mee beschadigen.

Wel, ze hadden het beiden fout. Die kraakjes die je hoort zijn in wezen niet meer of minder dan ploffende gasbubbeltjes. En daar is niets verkeerds mee.

[related-posts]

Er is intussen al herhaaldelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van veelvuldig knakken van de knokkels. Overigens is het onmogelijk om het kunstje twee keer na elkaar te herhalen. Resultaten leidden tot een voorzichtige en niet wetenschappelijk bewezen conclusie dat het zou leiden tot verminderde knijpkracht en gezwollen handen. Er is echter nooit een controlestudie naar gedaan.

Met dit filmpje wordt alles veel duidelijker voorgesteld: