Waarom we niet elke dag mogen douchen

Ongezond.

Veel mensen hebben de gewoonte om elke dag een douche te nemen. Wetenschappers beweren echter dat dit een heel slechte gewoonte is die schadelijke gevolgen heeft. Maar hoe vaak moeten we dan wel douchen?

Douchen gezond


Veel westerlingen kruipen elke dag onder de douche en gebruiken daarbij zeep of douchegel om zich te wassen. Het is de zeep die de boosdoener is. Zeep verwijdert de olie in onze huid. Daardoor wordt de huid droger en ruwer. Dit kan leiden tot barstjes en kleine scheurtjes die de kans op infecties vergroten. We wassen bovendien de goede bacteriën op onze huid weg, deze hebben een belangrijke beschermende functie. Onze huid heeft zelfs een zelfreinigende werking die geblokkeerd wordt wanneer we ons elke dag inzepen.

De gewoonte om ons dagelijks te douchen en elke dag lekker te ruiken is een cultureel fenomeen dat ondermeer gestimuleerd wordt door reclame van zeepfabrikanten. Wetenschappers beweren dat we in feite te hygiënisch zijn en te vaak douchen.

Dermatologen raden aan om maximaal om de twee à drie dagen te douchen. Wie zich toch op dagelijkse basis wil wassen, doet dat best met een washandje en een heel klein beetje zeep. Was dan enkel je gezicht, je oksels, de zone onder de borsten en de geslachtsorganen.