Waarom sporten niet helpt om af te vallen

©️Vox

De grootste mythe ontkracht.

Het is zo’n mythe die we allemaal (willen) geloven: als je gewicht wilt verliezen, kun je best gaan sporten. ‘Dat is toch zo’, denk je nu. Want je kent waarschijnlijk mensen die afgevallen zijn door veel te sporten en gelijkaardige succesverhalen zien we regelmatig opduiken in de media of op het internet. Akkoord, maar hoeveel mensen ken je die probeerden te sporten om af te vallen en niet veel resultaat boekten? Ze zijn talrijker dan diegenen met de succesverhalen.

[related-posts]

Doctor Kevin Hall onderzocht het effect van sporten en doet in onderstaande video zijn bevindingen uit de doeken. Hij benadrukt dat het belangrijk is om te blijven sporten, omdat het je gezondheid absoluut een boost geeft. Het maakt je spieren en hart sterker en verbetert je uithouding. Op je gewicht heeft sporten in de realiteit echter weinig invloed. Je verliest inderdaad wat calorieën, maar vaak staat dit niet echt in verhouding met de gedane inspanning. Ten eerste moet je heel veel sporten om vrij weinig calorieën te verbranden. Ten tweede hebben mensen de neiging om meer te eten nadat ze gesport hebben. Tot slot gaan sportende mensen die inspanning in het dagelijkse leven compenseren door bijvoorbeeld meer de lift te nemen in plaats van de trap.

We verbranden energie op drie manieren: in rust, door fysiek in beweging te zijn en door je eten te verteren. Je zou het niet verwachten, maar de meeste calorieën verbrand je in rust. Slechts dertig procent van je energieverbruik gaan naar fysieke activiteiten. Het verteren van eten is het kleinste onderdeel van de energieverbranding.
In zijn onderzoek ontdekte doctor Hall dat jager-verzamelaars uit Tanzania, die tijdens de dag voortdurend in beweging zijn, ongeveer evenveel calorieën verbranden als Amerikaanse mensen met een bureaujob. Hoe komt het dan dat die laatste categorie gemiddeld zo veel zwaarder is? Eigenlijk is het antwoord simpel. Omdat we in het Westen veel te veel eten. We eten meer junkfood en nemen in het algemeen gewoon te veel calorieën op. De beste manier om af te vallen, is dus gewoonweg gezonder eten.

Video “Sporten is niet de beste manier om gewicht te verliezen”: