Waarom grijpen we naar junkfood in tijden van stress?

Een hamburger als therapie?

Stress heeft ongetwijfeld negatieve invloed op ons lichaam. Ook ons eetpatroon lijdt eronder. Sommige mensen gaan minder eten als ze onder druk staan, andere juist meer. Hoe komt dat?

stress vrouw roepen


De wetenschapper Matt Kuchan verklaarde dit fenomeen. Bij acute stress, een ongeval bijvoorbeeld, maakt ons lichaam adrenaline aan, alle energie gaat naar de spieren voor een vlucht- of vechtreactie. Op dat moment is de spijsvertering een van lichaamsprocessen die vertraagt.

[related-posts]

Ingeval van chronische of langdurige stress grijpen de meeste mensen naar ongezonde snacks, aldus de psychologe Susan Albers. Bij aanhoudelijke stress is de cortisolgehalte in ons lichaam verhoogd, cortisol op zijn beurt zet ons aan tot meer eten, zodat het lichaam suikers en vetten kan opslaan. Doordat junkfood ons een aangenaam gevoel geeft, komt er dopamine vrij in de hersenen, een gelukshormoon, dat ontspannend werkt. Dit is echter van korte duur. Al snel treed er gewenning op, en heb je meer en meer suikers en vetten nodig om dezelfde “dopamine high” te bereiken. “Mensen zouden niet stress-eten als het niet zou werken. Het doet ons werkelijk beter voelen, al is dat effect maar tijdelijk. Chocolade kan bijvoorbeeld je humeur maar voor drie minuten boosten“, schrijft Albers.
onion rings junkfood chicken wings eten


Als je in het algemeen een gezond dieet volgt, een keertje pizza bestellen na een stressvolle week kan misschien even helpen. Maar daarmee is de stress niet opgelost, en is het op lange termijn erg ongezond om veel junkfood te consumeren.