Waarom je tijdens het eten best geen televisie kijkt

Een ongezonde gewoonte.

Het is niets nieuws onder de zon als ik zeg dat onze eetgewoontes veranderd zijn. Vroeger zaten mensen meestal samen aan één tafel tijdens de maaltijd. Misschien is dat in sommige gevallen nog steeds zo. Toch eten we tegenwoordig meer en meer voor de televisie of voor een scherm. Veel mensen kijken tijdens het eten naar hun favoriete soap of televisieprogramma. Wat ook vaak gebeurd, is dat mensen lunchen terwijl ze aan hun computer zitten om door te kunnen werken en “geen tijd te verliezen”. Doe je dat allemaal niet? Dan ben je een uitzondering. Al vermoed ik dat je in plaats daarvan waarschijnlijk op je smartphone tokkelt terwijl je een maaltijd nuttigt. Al deze situaties zijn even schadelijk.

[related-posts]

Deze gewoontes zijn zo ingeburgerd in de moderne samenleving dat we er niet meer bij stilstaan, maar ze zijn één van de redenen waarom mensen steeds zwaarder worden. Volgens een studie uit de Verenigde Staten is eten voor de televisie een belangrijke oorzaak van obesitas.
Hoe dat komt? Mensen die niet bewust eten, hebben de neiging om meer te eten, want ze weten niet wanneer ze voldaan zijn. Hun hersenen focussen op iets anders, namelijk het scherm.

Vooral voor kinderen is dit een slechte evolutie. Deze studie onderzocht het verband tussen het gewicht van Europese kinderen en het aantal uren dat ze naar televisie kijken. Het resultaat van het onderzoek is dat zij met een laag BMI minder uren voor het scherm gekluisterd zitten dan zij met een hoog BMI.
Gemiddeld spenderen kinderen twee uur per dag voor de televisie. Tijdens die tijd eten ze vaak ontbijt, lunch, avondeten of snacks zoals chips, koeken, frisdrank en ander junkfood.
Het probleem is dat de kleine televisiekijkers geen aandacht hebben voor de smaak en textuur van hun eten. Als ze gezonde snacks krijgen zoals groenten en fruit is de kans op obesitas dus minder groot.

kind_televisie