Waarom doet licht sommige mensen keihard niezen?

Opvallend verschijnsel.

De meesten onder ons kennen het wel: je voelt dat je moet niezen door de prikkels in je neus, maar toch lukt het niet. Even naar het licht kijken kan dan wonderen doen en de reactie toch in gang zetten. Maar waarom? Het is alleszins geen flauw verhaaltje of toeval, maar wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd.

haar vrouw zonOngeveer 17 tot 35% van de wereldbevolking is gevoelig voor wat de Engelstaligen de Photic Sneeze Reflex (PSR) noemen. Vooral het licht van de zon speelt een grote rol bij deze aandoening. De reden van deze reflex zet wetenschappers al héél lang aan het denken. Aristoteles dacht dat het door de warmte van de zon kwam op je neus, maar die theorie werd 2000 jaar later door Francis Bacon ontkracht.

Bacon dacht dat door de warmte van de zon vocht van de ogen in de neus terechtkwam, irritatie veroorzaakte en leidde tot een hevige niesbui. De onderzoekers van vandaag vegen beide verklaringen van tafel, zowel die van Aristoteles uit de oudheid als die van Bacon, een wetenschapper die in 1626 overleed.


(lees verder op de volgende pagina)