Waarom bingewatchen schadelijk is voor de kwaliteit van je sperma

Te veel tv = te weinig zwemmers.

Mannen hebben eigenlijk toch een zwaar leven? Als ze hun sperma gezond willen houden, mogen ze niet te veel roken, niet te veel drinken, niet te veel vlees eten en blijkbaar…mogen ze ook niet te veel naar televisie kijken. Slecht nieuws, dat helaas helemaal waar is. Uit een studie aan de universiteit van Kopenhagen blijkt dat bingewatchen – dat wil zeggen: uren aan een stuk naar tv-series kijken – de kwaliteit van sperma fel doet dalen.

Wat is te veel natuurlijk? Moet je als man nu schrik hebben om je favoriete serie in één keer uit te kijken? Of mag dat nog net? Volgens de studie hadden mannen die vijf of meer uur per dag naar een televisiescherm staren, 29 procent lagere spermaconcentratie en 34 procent minder zaadcellen. Vijf uur per dag is natuurlijk erg veel. Waarschijnlijk hoef je je dus geen zorgen te maken. Maar schuilt er bijvoorbeeld ook een gevaar voor gamers? Of is er een verschil tussen televisiekijken en gamen?

Let op, coach potatoes.

De kwaliteit van sperma daalt eigenlijk omdat bingewatchers te lang neerliggen in de zetel. Te lang in dezelfde positie liggen, verhoogt immers de lichaamstemperatuur rond het scrotum en dat is nefast voor de gezondheid. Daarnaast zouden mensen die veel in de zetel liggen ook meer kans hebben om overgewicht te hebben en om veel te drinken. Wat dus – zoals we hierboven al aanhaalden – not done is voor de kwaliteit van het zaad.

[related-posts]

Er bestaat dus een risico dat gamers dezelfde gevaren lopen aangezien ze ook voor een lange periode liggen en/of zitten. Al blijkt uit dezelfde studie ook dat gamers net iets actiever in de zetel zitten, dus ook iets minder gevaar lopen. Hoe dan ook raden de onderzoekers vruchtbare mannen aan om niet te lang neer te zitten en een actieve levensstijl te hebben.

Maar zelfs als je niet inzit met de kwaliteit van je zwemmers, omdat je geen kinderwens hebt of omdat je een vrouw bent, is het beter om niet aan bingewatching te doen. Er zijn immers nog tal van redenen waarom uren van televisie je gezondheid schaden.(lees verder op de volgende pagina waarom bingewatching slecht voor je is)