Voor albino’s is Afrika een hel

‘Witte’ zwarten hebben continu zonnebrandcrème nodig!

Gisteren kwam de sympathieke Nederlandse cabaretier Marc-Marie Huijbregts verrassend uit de hoek in ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Tijdens een korte adempauze vertelde hij dat hij regelmatig geld bijdraagt om de albino’s in Afrika te helpen. Die blijken immers continu een voorraad zonnebrandcrème nodig te hebben of ze lopen grote brandwonden op!

Merkwaardige tussenkomst van Marc-Marie, maar het wekte mijn nieuwsgierigheid en meteen na de uitzending zocht ik één en ander op. En dit zou je zelf ook eens moeten doen. Niet alleen de verhalen over albino’s in Afrika zijn schrijnend, maar ook de foto’s kunnen je niet onberoerd laten. Ze stemmen je ongetwijfeld tot nadenken.

[related-posts]

Albinisme is het aangeboren ontbreken van het pigment melanine in haar en huid, wat resulteert in een gedeeltelijk of geheel witte huid, blond haar en rode ogen. De albinohuid is erg gevoelig voor de zon en verbrandt snel. Het wordt algemeen beschouwd als een afwijking, omdat bij de meeste soortgenoten wel pigment aanwezig is. Alleen al psychologisch is de aandoening voor een zwarte bijzonder zwaar om mee te leven. Hoe zou jij je voelen als een witte mens tussen al die zwarten? In vele Afrikaanse landen worden ze uitgesloten en zelfs gedood.

Anderzijds schrijft men de albino’s in landen als Tanzania, Burundi en Tanzania de albino’s magische krachten toe, al dan niet in positieve zin. Maar ook dit leidt vaak tot de dood. Er zijn feiten bekend van albino-lijken die in stukken werden gesneden en dat vooral de ledematen en genitaliën door Afrikaanse ‘tovenaars’ of medicijnmannen worden verwerkt tot ‘geneeskrachtige’ zalven, drankjes en poeders.

[related-posts]

Binnen de eigen familiekring worden de albino-kinderen meestal wel afgeschermd. Maar de meesten sterven op vrij jonge leeftijd door verbranding en/of huidkanker. Daarnaast kan de uv-straling ook het netvlies van de ogen beschadigen. Dat is des te schrijnender omdat albino’s vaak toch al heel erg slecht zien. Vandaar dat men de internationale hulp inroept van de westerse landen. Behalve zonnebrandcrème is er een grote vraag naar… zonnebrillen!

Wat Marc-Marie wellicht bedoelde, is dat hij zich heeft aangesloten bij de leden van de Stichting Afrikaanse Albino’s in Nederland. Al met een donatie van 60 euro kan je één albino een jaar lang verder helpen.

Meer info via de website afrikaansealbinos.nl .