Vlaamse vrouwen zijn uitermate bang voor borstkanker

Aantal screentesten nam vorig jaar toe met 40%.

En frappanter nog: dragers van het schadelijke BRCA-gen dat een verhoogd risico op borstkanker inhoudt, laten in steeds meer gevallen hun boezem preventief weghalen.

Zegt Phillip Blondeel (UZ Gent), afgevaardigde van de beroepsvereniging voor plastisch chirurgen: “Vrouwen met genetische aanleg voor borstkanker laten liever snijden in hun lijf dan snijden in hun leven. We zien overduidelijk een sterke evolutie naar het preventief wegnemen en reconstrueren van de twee borsten. Ook vrouwen die in de ene borst een tumor hadden, laten hun tweede, gezonde borst sneller amputeren.”

Het schadelijke BRCA-gen, dat vorig jaar uitgebreid in de aandacht kwam door de lotgevallen van topactrice Angelina Jolie die vorig jaar haar beide borsten liet amputeren, boezemt vele vrouwen letterlijk schrik in. Zeker, wanneer één van hun familieleden aan borstkanker overleed. Ook Jolie’s moeder overleed op 56-jarige leeftijd aan de ziekte.

[related-posts]

Na de bijzonder openhartige en spraakmakende interviews die Angelina Jolie na haar operatie weggaf, volgde een golf van preventieve screenings in zowat alle ziekenhuizen ter wereld. Daarvan was ook Angelina zich bewust, maar telkens kwam zij terug in beeld met positieve en hoopvolle berichten naar alle vrouwen toe. “Geloof me, het was een bijzonder moeilijke beslissing”, zei ze enkele maanden na haar laatste ingreep, “maar ik ben blij dat ik ze gemaakt heb. Mijn risico om borstkanker te krijgen is afgenomen van 87 procent naar minder dan 5 procent.”

Angelina Jolie heeft haar boezem via plastische chirurgie laten reconstrueren en ze is er zeker niet minder mooi door geworden. “Het kan vreemd klinken, maar ik voel me nu veel beter in m’n vel. De angst in mijn hoofd is weg en van de paar kleine littekens die de ingrepen nalieten, lig ik echt niet wakker!”, zei de artieste in een recent interview.

Ik ga de films met deze beauty nu met veel meer respect en bewondering bekijken, zeker weten!…