Vervallen eieren ontmasker je zo

Ooit al een rot ei gegeten? Dan weet je dat niet alleen de smaak en de nasmaak ervan, maar ook de reuk zò verschrikkelijk slecht is, dat je de eerstvolgende twee weken geen ei meer kan zièn!

Een kleine ramp voor mensen, wiens kookkunst niet verder reikt dan een eitje bakken…

Over het bewaren van eieren bestaan uiteenlopende opvattingen: houd ik ze vers in de frigo of werkt dat net het tegenovergestelde in de hand? Leg ik ze met de bolle kant naar onder of naar boven?…

Feit is, eieren kun je vrij lang bewaren. Maar zit jij ook met een ei, waarvan je niet zeker weet of het nog wel eetbaar is? Hier is alvast het advies van nonkel Dries:

Je vult een kommetje met koud water en dropt het ei er voorzichtig in en wel in horizontale positie.

Een ei dat nog eetbaar is, zal meteen zinken, terwijl een bedorven ei zal blijven drijven. Weg ermee!

Een ei dat er dringend om vraagt je smaakpupillen te verwennen, zal op de bodem van je kommetje lichtjes omhoog wijzen en heeft de neiging om verticaal te gaan staan.

Deze halve erectie geeft wel aan dat het ei nog potent genoeg is om in jouw darmkanaal te belanden, maar zwier het meteen in de pan en wacht er geen dag langer mee!

In de marge:

volgens Van Dale betekent het ei van Columbus ‘een oplossing die eenvoudig is, als men er eenmaal opgekomen is’. Wat dit betreft, kan deze tip dus best wel tellen in jouw rekje van eieren uit vrije loop, ja toch?