Verruim jouw kennis van EHBO

Een ouder kan een kind redden. En omgekeerd!

Jaarlijks belanden in ons land om en bij de 60.000 kinderen in het ziekenhuis door huiselijke ongelukjes. Niet alleen door onachtzaamheid of een samengaan van omstandigheden, in vele gevallen weet men niet eens wat de oorzaak is van het plotse ongemak van een kind en worden de hulpdiensten opgeroepen: heeft de baby of peuter iets ingeslikt of iets verkeerds gegeten? De symptomen niet herkennen, is frustrerend en leidt tot paniek.

Zelf heb ik destijds een volwaardige cursus EHBO gevolgd, maar ik zou in godsnaam niet weten wat te beginnen, wanneer een kind in nood verkeert. Ik zou niet eens mijn handen op het borstje kunnen drukken, bang dat ik iets breek. Nochtans kun je met soms eenvoudige knepen weten wat met het kind precies aan de hand is en ben je in staat om in te grijpen voor het te laat is.

[related-posts]

Voormalig federaal minister van Onderwijs, Pascal Smet, pleitte al voor een verplicht leerpakket EHBO voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. Niet eens zo’n gek idee, want kinderen kunnen net zo goed hun ouders de eerste zorgen toedienen als ouders dit voor hun kinderen kunnen doen. Rode Kruis-Vlaanderen is tegenwoordig actiever dan ooit en biedt zo goed als gratis cursussen aan voor scholen, voor kinderen én hun ouders, voor jeugdverenigingen, noem maar op. Op hun website vind je een waaier aan mogelijkheden. En niet één ervan lijkt me zinloos!

De aanleiding om dit artikel te schrijven was voor mij een filmpje van nauwelijks 30″, waarin een vrouwelijke agente een baby redt die in zomertijd werd achtergelaten in een geparkeerde wagen op straat. Wat in het zuiden gebeurt, gebeurt ook in onze contreien, hoe mensonterend deze feiten ook zijn. Dat de reddende engel in kwestie nadien een applausje kreeg van de omstanders, vind ik niet meer dan normaal.

Video: