Van deze 5 zaken hebben we het meeste spijt op ons sterfbed

Dus doe er iets aan nu het nog kan!

Verpleegsters in de palliatieve zorg worden dagelijks geconfronteerd met diepe emoties van patiënten die terugblikken op hun leven. Vaak praten mensen over de dingen waar ze het meeste spijt van hebben. Dit zijn de vijf meest voorkomende bedenkingen.

1. Ik wou dat ik echt mezelf was geweest

De kans bestaat dat je nooit echt je ware ik hebt kunnen ontplooien. Waarom? Omdat we onder zo een sociale druk staan van de maatschappij. Wees trouw aan jezelf en leef niet het leven dat anderen van jou verwachten.

computer42. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had

Om iets te bereiken in het leven moeten we hard werken. Maar loont dat wel de moeite? Heb je niet te veel tijd in je professionele bezigheden gestoken? Ben je nu echt gelukkiger geworden van die paar honderd of duizend euro meer per maand? Misschien heb je te weinig genoten van de kleine dingen?

3. Ik wou dat ik moediger was geweest

Angst kan verlammend werken. Het houdt ons tegen onze emoties te uiten of te doen wat we echt willen. Het is onmogelijk om alles te controleren in je leven, maar gevoelens van (faal)angst zou je toch moeten proberen aan de kant te zetten. Ga ervoor!


(lees verder op de volgende pagina)