Vakantie kan dodelijk zijn

Elke vakantie moet je zowel mentaal als fysiek ‘voorbereiden’.

Begin deze week overleed de bekende strafpleiter Piet Van Eeckhaut (74) totaal onverwacht tijdens zijn vakantie in Turkije. De advocaat, op zijn leeftijd nog altijd actief en bezieler van een advocatenkantoor in Gent, was aan ‘verpozing’ toe na een helse periode van zware dossiers en veel stress. De doodsoorzaak is vermoedelijk ‘een hartfalen’.

Dit is niet nieuw voor mij. In mijn eigen vriendenkring verloor ik in mijn verleden enkele zelfs jonge mensen, die net met vakantie waren in het buitenland. En het waren allemaal harde werkers die nooit naar de klok keken, maar zich lieten leiden door hun adrenaline en hun intuïtie. In Nederland is wijlen Willem Ruis hét voorbeeld van een ‘vakantiedood’. Hij was een bijzonder populaire presentator op de Nederlandse (én Vlaamse) televisie, een ‘zenuwpiet’ van formaat, maar hij was pas 41, toen hij tijdens een last-minute reis in Spanje bezweek aan een hartaanval.

“Je kan adrenaline best de tijd geven om uit je lichaam te verdwijnen”, stelt dokter en stresscoach Luc Swinnen, “Te snel overschakelen van de werkstress naar ontspannen nietsdoen kan levensgevaarlijk zijn!”.

[related-posts]

In feite zou je je vakantie sowieso moeten ‘plannen’ en je er zowel fysiek als mentaal op voorbereiden. Je werkritme stelselmatig afbouwen en niet vanaf je eerste dag verlof in je wagen stappen om naar een zuiderse bestemming te koersen. Autorijden is immers één van de grootste stressfactoren van deze tijd.

“Het gaat niet alleen om het afbreken van een gewoontegetrouw werkritme, maar ook om het levensritme.”, waarschuwt dokter Swinnen, “Mensen die continu op kantoor werken en plots in volle zon gaan liggen op één of ander strand, stellen hun eigen hart op de proef.”

Daarom stel ik mijn grote ‘lenteschoonmaak’ altijd uit naar de zomer. Zo blijf ik van mijn pc af en kan ik met een fris en ‘schoon’ gevoel aan een nieuw werkjaar beginnen. Ook dát is vakantie!