Vagina’s kun je kweken!

Mijlpaal in de geneeskunde: gekweekte vagina’s succesvol ingeplant.

Het experiment werd al tussen 2005 en 2008 uitgevoerd, maar pas nu durft men spreken over een ‘geslaagde ingreep’. Amerikaanse wetenschappers kregen het voor elkaar om vagina’s in een labo te kweken uit lichaamseigen cellen en die daarna operatief in te planten.

De ingreep gebeurde bij vier meisjes tussen 13 en 18 jaar, die een zeldzame genetische afwijking hadden, waardoor de vagina en de baarmoeder zich niet voldoende ontwikkelden. Vandaag gaan de ‘patiënten’ van destijds op seksueel gebied als perfect functionerende vrouwen door het leven!

[related-posts]

Men beschouwt dit als een absolute doorbraak in de geneeskunde. Men hoopt op deze manier nu ook vrouwen te kunnen helpen die kanker in de vagina hebben of op die delicate plek een ongeneeslijk letsel opliepen.

Eerder al experimenteerden Zwitserse wetenschappers met de kweek en de transplantatie van neusvleugels. Door huidkanker in het gezicht is het verwijderen van één van de neusvleugels of een deel ervan onoverkomelijk. De onderzoekers slaagden erin om in hun labo’s een nieuwe neusvleugel te laten groeien uit een stuk kraakbeen.

En wat over gekweekte penissen? Niets gevonden…