Stress is besmettelijk!

Stress? Het zit ‘m in de genen!  Meer nog, het is besmettelijk!

Althans, dit blijkt uit een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Psychological Science’. Het vat de bevindingen samen van een onderzoeksteam van de universiteit van Californië.

Het experiment dat het team uitvoerde met 69 moeders en hun kinderen (tot ongeveer 1 jaar oud) leek eenvoudig, maar de resultaten waren des te opmerkelijker.

Moeders onder stress die hun baby’s op hun schoot nemen in de hoop dat ze ze enigszins kunnen sussen en kalmeren, geven hun innerlijke spanningen automatisch door aan hun dotjes. Na enkele minuten gaat ook hùn hartslag de hoogte in en laten de baby’s met alle middelen verstaan dat ze allesbehalve op hun gemak zijn. Ze worden ronduit ‘ambetant’!

[related-posts]

Hoe meer de moeders onder druk stonden, hoe sterker het effect op het kind was. Zegt één van de onderzoekers: “Niet alleen de negatieve spanning binnenin, ook de toon van hun stem, de manier van aanraken en zelfs de geur van de moeder bepalen de stemming van hun kind.”

Als het waar is dat jonge vaders minder gestresseerd door het leven gaan dan moeders, wordt het tijd dat baby’s regelmatig van schoot veranderen!