Sommige paddenstoelen eet je maar één keer!

Wie onderscheidt de eetbare van de giftige?

Door de vroege lente leven we nu ook in een soort van vervroegde herfst dit jaar. De mooiste tijd van het jaar om het bos in te trekken, op zoek naar alle eetbaars dat de natuur ons gratis in de schoot werpt. Opmerkelijk is dat je momenteel tijdens een boswandeling haast niet naast de paddenstoelen kan trappen. Je vindt ze in alle kleuren, vormen en formaten en ze zien er stuk voor stuk aantrekkelijk uit. Net als in de kaboutersprookjes.

Naar schatting zijn een kwart van de paddenstoelen die we op onze weg ontmoeten ook eetbaar, ja zelfs voedzaam en geneeskrachtig. Maar wie onderscheidt de eetbare van de giftige? Je moet al een absolute kenner zijn om dit te achterhalen. Een klein kind kan wilde kastanjes van tamme onderscheiden, maar bij het zoeken naar ‘goeie, eetbare’ paddestoelen is dit een ander paar mouwen. Zelfs met alle zoeksites op internet en afbeeldingen bij de hand, is er in feite maar één advies: afblijven en zeker niet in de pan zwieren!

[related-posts]

Wellicht niet toevallig, maar het Antigifcentrum (070/245.245) kreeg de jongste vier weken van dit jaar al meer dan dubbel zoveel oproepen over paddenstoelen dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Een aantal daarvan was ernstig en de oproepers werden ook meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis. Bepaalde soorten van paddenstoelen kunnen immers dodelijk zijn! Of zoals mijn opa zaliger vermanend zei: “Let op, sommige paddenstoelen eet je maar één keer!”

Dit betekent hoegenaamd niet dat paddenstoelen geen belangrijke rol zouden spelen in de natuur. In feite zijn het geen planten, maar schimmels die dode planten afbreken. Zo ruimen ze het bos op. Zonder paddenstoelen zou er geen bos zijn. Het zou gewoon verstikken onder de ‘rommel’.

[related-posts]

Wie zich toch geroepen voelt om tijdens één van de herfstweekends paddenstoelen te gaan plukken, doet dit best onder begeleiding. Dit mag dan al betuttelend klinken, maar tijdens zulke didactische groepswandelingen word je gegidst door ‘experts’ en bovendien, je leert er behalve paddenstoelen ook andere natuurliefhebbers/soortgenoten kennen, toch?

Meer info o.a. via activiteiten.natuurpunt.be .

Als toemaatje alvast een eerste inleidende les over ‘mushrooms’:

Video paddenstoelen: