Een slechte adem valt te behandelen!

Halitose:

Halitose is de geneeskundige term voor ‘slechte adem’. Prof. dr. Winkel wou met een kleine campagne de mensen aanzetten om de oorzaak van hun slechte adem te laten onderzoeken. Daar kwamen verrassend veel mensen op af en sindsdien heeft hij zijn wekelijkse ‘slechte-adem-spreekuur’. Het is via mond-aan-mondreclame -o ironie!- dat zijn clientèle almaar uitbreidde.

Toch zou men versteld staan wat voor gevolgen een slechte adem kan hebben op de mentale gesteldheid van het ‘slachtoffer’ van deze kwaal. Het is Winkels’ wens dat men zich niet zo schaamde voor een slechte adem: “Het is verschrikkelijk wat ik in de spreekkamer zie. Mensen zijn hun baan kwijt, ze zijn gescheiden en hebben geen vrienden meer. Voor 60 procent van de mensen is het een taboe om over halitose (slechte adem) ook maar te praten. Mensen zouden elkaar makkelijk moeten durven aanspreken en kunnen vertellen dat er een spreekuur voor is”, stelt de Nederlandse professor.

In de marge: ’s morgens heeft iedereen wel eens last van een onfrisse adem. Dat komt omdat we in onze slaap minder speeksel produceren en omdat er zwavelhoudende eiwitten worden afgebroken in de mond. Kwalijke geurtjes kan je bestrijden door je jouw tong ‘s avonds voor het slapengaan te reinigen met een tongschraper.