Een slechte adem valt te behandelen!

Nederlandse hoogleraar wil taboe doorbreken.

Wie een flinke portie look bij het eten voegde of wie een avond eens goed op de lappen ging, zal s’anderendaags ‘s morgens een kwalijke adem uitstoten en dat is niet meer dan normaal. Er zijn ook maar weinige dingen waarmee je die onhebbelijkheid meteen kan bestrijden. Maar een permanent slechte adem hebben, is pas ècht erg.

Sinds 2005 is Prof. dr. Edwin Winkel verbonden aan de Afdeling Parodontologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ook buiten de grenzen geniet hij van een bijzonder goede reputatie, vooral door de verschillende rapporten en studies van zijn hand die wereldwijd werden gepubliceerd in gespecialiseerde boeken en tijdschriften.

De hoogleraar wil nu ook het taboe op een slechte adem doorbreken. Zegt professor Winkel: “Ongeveer 90 procent van de mensen die zich melden op ons ‘slechte-adem-spreekuur’ moet de oorzaak zoeken in de mond zelf. Dat kan met het tandvlees te maken hebben of met een aanslag op de tong. Dat kunnen we makkelijk behandelen met het gezond maken en reinigen van de mond. De 10 andere procent kan dan weer last hebben van slechte adem door een probleem in de neus of in de longen.

Winkel benadrukt dat een regelmatig bezoek aan de tandarts haast levensnoodzakelijk is. Zelfs mensen met een gedeeltelijke of volledige tandprothese blijven niet gevrijwaard van ongemakken, hoe goed ze die hulpstukken ook reinigen. De prothese moet regelmatig bijgesteld worden. Als er nog maar een kleine spleet is tussen het kunstgebit en het gehemelte is dit een haard voor talloze bacteriën.

(lees verder op de volgende pagina)