Schrik van de dokter? Test vanaf nu zelf of je een soa of hiv hebt

Seksueel overdraagbare aandoeningen.

testnlAxone Pharma bracht ongeveer een jaar geleden de hiv-zelftest in Frankrijk op de markt en vanaf woensdag 23 november zal die ook verkrijgbaar zijn in de Belgische apotheken. In Frankrijk worden elke week gemiddeld 2.000 nieuwe testen verkocht. De verkoopprijs bij ons bedraagt normaal gezien ongeveer 25 euro, maar kan oplopen tot 29,90 euro.

Voor veel mensen blijft het een drempel om naar de huisarts te stappen en je te laten onderzoeken op soa’s of hiv. Toch raden we aan om gewoon door die zure appel heen te bijten, want jouw gezondheid staat voorop. Maar er bestaat dus een alternatief: de hiv zelftest die je zelf kan uitvoeren, of met behulp van de apotheker. Dankzij een bloeddruppeltje heb je binnen het kwartier al resultaat.

[related-posts]

De autotest VIH® is betrouwbaar voor de opsporing van een hiv-infectie die ten minste 3 maanden geleden heeft plaatsgevonden, met behulp van een beetje bloed uit de vingertop. Op websites of in het buitenland kon je de test al eerder bestellen, nu kan je dus ook zonder voorschrift in de Belgische apotheken terecht.

seksmeubel1Elke dag horen gemiddeld 3 mensen dat ze hiv hebben en 1 op 5 seropositieven weten zelfs niet eens dat ze besmet zijn. Hoe vroeger de diagnose gesteld is, hoe beter je hiv kan behandelen en zelfs aids voorkomen, want een geneesmiddel is er nog niet. Aidsremmers worden terugbetaald via het ziekenfonds.

Voor soa’s kan je al langer zelftests uitvoeren. Zorg wel steeds dat die betrouwbaar zijn. Meer informatie daarover kan je lezen op deze website.