Saffraan is één van de duurste specerijen

Staat het daarom bijna nergens in het kruidenrekje?

Rond deze tijd zijn er in het noorden van Griekenland veel minder werklozen dan tijdens de andere maanden van het jaar. Al wie ook maar een handje kan toesteken bij het oogsten van saffraan wordt opgetrommeld om er dé rijkdom en de welvaart van de regio rondom Kozani (Macedonië) in stand te houden. Rijkdom? Jazeker, want saffraan is zowat de duurste specerij ter wereld. Niet alleen om zijn culinaire eigenschappen, maar ook om zijn aromatische en geneeskrachtige karakter.

De saffraanvelden zijn momenteel prachtig om zien en vanwege de paarse kleur doen ze denken aan de lavendelweiden in de Franse Pyreneeën, hoewel de Grieken de bloemen ‘saffraankrokussen’ noemen. Het zijn uiteindelijk die bloemen die in korte tijd allemaal geplukt moeten worden, want zij zijn de basis van de kostbare specerij.

saffraan3

[related-posts]

De saffraanoogst was eeuwenlang één de grootste exportproducten in Griekenland, maar tegenwoordig is Iran de marktleider en zorgt er voor 90% van de wereldproductie. Als weerwerk staken sinds 2001 in en om Kozani enkele saffraanverwerkende fabrieken de kop op en kwamen o.a. geurende oliën en aftreksels op de markt. ‘Krokus Kozanis’ is nu een beschermd gebied van ongeveer 300 hectare en zorgt jaarlijks voor een saffraanproductie van 1,5 à 2 ton.

Volgende week bereiken de bloemen de top van hun bloeitijd en zijn ze ook het best om meteen te verwerken. Voor de productie van 100 gram rode saffraan zijn bijna 50.000 stempels (het bovenste gedeelte van de bloemstamper) van de krokusbloemen nodig. Dit, en de intensieve arbeid die er voor nodig is, verklaart waarom de groothandelsprijs van het product meer dan 2.000 euro per kilogram bedraagt!

saffraan2

[related-posts]

In de Spaanse keuken zal je saffraan in elk kruidenrekje aantreffen. Het is verkrijgbaar in de vorm van saffraandraadjes en in de vorm van saffraanpoeder. De draadjes zijn de stuifmeeldraden van de plant. Deze kun je niet direct gebruiken, maar moet je eerst ongeveer 20 minuten weken in warm water of drank, zoals jenever of wodka. De saffraanpoeder is het stuifmeel en is wel direct te gebruiken in gerechten.

paella

Saffraan heeft een sterk aroma en heeft een lichte grondsmaak. Het wordt gebruikt om visgerechten, groentes, sauzen, maar vooral rijst meer kleur en smaak te geven. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in snoepgoed en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan dranken, medicijnen en zelfs tabak.

[related-posts]

In India wordt saffraan ceremonieel gebruikt. Het wordt er ook als een afrodisiacum beschouwd. Let op: teveel kan bedwelmend zijn. Men geeft saffraan om koorts, kramp en een vergrote lever af te laten nemen. Verder gebruikt men het als stresswerend middel en wordt het in zalfvorm of als olie aangewend bij kneuzingen, reumatiek en zenuwpijn.

En de prijs? Voor een piepklein potje of zakje puur saffraanpoeder van 0,5 gram tel je in onze winkelketens al gauw 5 euro neer. Omgerekend betekent dit plusminus 10.000 euro per kilogram!