Rokers zijn de beste anti-rokers

Verrassend experiment met een verborgen camera.

Ik ben zelf een roker. “Helaas!”, voeg ik er onmiddellijk aan toe. Als één item me ongeveer dagelijks bezighoudt, is het mijn verslaving aan tabak. En sinds het rookverbod zowat overal waar ik kom van kracht is, zit het tussen mijn oren al helemáál niet meer pluis. Schaamte, schuldgevoelens, zelfverwijten,… het zijn gevoelens die wellicht élke verstokte roker parten speelt. Ik zal nochtans de laatste zijn die zit te kankeren -wat een toepasselijk taalgebruik!- over de strenge wetgeving inzake het rookverbod.

Ik woon in een gemeente waar talrijke scholen gevestigd zijn. Vreemd genoeg bekruipt mij een vorm van absolute agressiviteit, wanneer ik schoolkinderen op straat een sigaret zie opsteken. Ik zou zó naar ze willen toestappen en ze de sigaret uit hun mond slaan. En zelf roken in het bijzijn van kinderen doe ik al helemaal niet. Het is een wet die ik mezelf heb opgelegd binnen m’n eigen deontologie.

[related-posts]

Onlangs zag ik een tv-reportage over het Zuid-Amerikaanse Colombia, waar in sommige gebieden rokende kinderen deel uitmaken van het straatbeeld. Ik overdrijf in niets, wanneer ik stel dat ik ronduit misselijk werd, alleen al maar door de naakte beelden. Ik denk niet dat een niet-roker dezelfde wrevel ervoer als ik. Je moet zelf een roker zijn om te weten wat het met je doet.

Toen ik bijgaand filmpje bekeek, opgenomen met een verborgen camera, was ikzelf in het geheel niet verrast door de reacties. Integendeel, ik ontmoette een aantal bondgenoten en ik begrijp ze maar al te goed. Een knaap van 9 jaar die je een vuurtje vraagt, zelfs terwijl je zelf staat te roken, vind je compleet ongepast. En dan mag de kerel al beweren dat hij achttien is!

[related-posts]

Geen idee waar dit filmpje is opgenomen, maar de wereldwijde sensibiliseringsacties werpen naar mijn gevoel stilaan hun vruchten af. En geef toe, zijn rokers nu net niet de beste propagandisten om nooit met roken te beginnen?

Video roken: