Rode dadels: een superfood!

In China worden ze overal in gebruikt.

Ik zag ze voor het eerst in een Chinese winkel, zoals je er in Brussel nabij de beurs wel meer op je weg vindt. Net zoals ik ook niet de neiging heb om zwarte olijven te kopen -hoewel die gezonder zijn dan groene!- liet ik ze destijds onaangeroerd. Tot iemand me ze onlangs aanbood als aperitiefhapje. Best lekker en ze smaken inderdaad anders dan de roetzwarte dadels die ik gewoonlijk koop. Vers en niet extra gezoet, wel te verstaan, en daarvoor moet ik ook naar Brussel.

Blijkt nu dat rode dadels in China al eeuwen voor Christus werden verwerkt tot… wijn en dat ze in medische kringen tot vandaag worden erkend als bijzonder geneeskrachtige vruchten. Rode dadels zitten boordevol met eiwitten, vitaminen B en C en mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en ijzer. In de kruidengeneeskunde worden rode dadels, vanwege het hoge ijzergehalte, gebruikt om bloedarmoede te voorkomen. De aanzienlijke hoeveelheid vitamine C -ongeveer 80 keer meer dan in druiven!- en de overvloed aan antioxidanten maken dat een portie rode dadels in China hét cadeau zijn om een zieke te bezoeken.

[related-posts]

De voedingsrijke vruchten zijn in drie vormen verkrijgbaar: verse dadels, gedroogde dadels en gezoete dadels. Je kan ze zowel als aperitiefhapje als bij wijze van dessert voorschotelen, maar verwonderlijk is wel dat ze in China hoofdzakelijk worden benut om er… pap, thee en soep van te maken! Daarvoor worden doorgaans gedroogde rode dadels gebruikt, omdat verse dadels veel van hun voedingsstoffen en vitaminen verliezen tijdens het koken.

Als je eerlang een Chinese winkel passeert, koop je een pakje gedroogde rode dadels en probeer het simpelste eerst: een theepot heerlijke dadelthee bereiden. Voeg 10 dadels toe aan ongeveer 700 ml water en breng het geheel aan de kook. Het is niet nodig suiker toe te voegen. Wedden dat ook je huisgenoten dit drankje bijzonder lekker zullen vinden?…