Ragout van meeuw en stadsduif?

Overgoten met een lekkere sjalottensaus of vergezeld van druivenmoes kan dit niet anders dan lekker zijn.

Of wat gedacht van goudvissensoep? Het Gentse experimenteel stadslabo, vzw Timelab, wil op een zinvolle manier het probleem van het overschot van bepaalde diersoorten aanpakken, o.a. door het uitgeven van een kookboek.

Van konijnen weet iedereen dat ze zich te snel voortplanten. Ook nogal wat uitheemse dieren zorgen voor een overbevolking op Vlaamse bodem. De Canadese gans en de Chinese wolhandkrab bijvoorbeeld duiken te massaal op in zowat alle plassen en kanalen.

Professor Peter Goethals van de UGent beseft dat het niet makkelijk zal zijn om te raken aan de culturele-culinaire gewoonten van de Vlaming: ‘Wij zijn opgegroeid met het idee dat sommige dieren gewoon niet opgegeten worden, terwijl honden, slangen en apen in andere landen een delicatesse zijn.’

‘In feite zijn we te verwende eters geworden’, vervolgt de professor, ‘Van een geslacht varken eten we alleen nog maar de beste stukken op, terwijl zo’n dier één generatie geleden nog helemààl in de pot ging: van oren en poten, tot hersenen toe!’.

Of Jeroen Meus’ kookboeken nu plots een ernstige concurrent op de markt zullen krijgen, durf ik te betwijfelen.

FotoRiusuke Fukahori