Piep, daar is de griep!

De griepepidemie is begonnen.

In weertermen spreekt men over een ‘hittegolf’ als de dagtemperatuur gedurende 3 dagen hoger is dan 30° C. In geneeskundige termen is er sprake van een ‘griepepidemie’, wanneer het aantal consultaties voor griep twee weken op rij hoger ligt dan 141 mensen op 100.000 inwoners. En daar zijn we in ons land nu aan toe!

Hopelijk is de griep nog niet achter jouw deur komen piepen. Het is niet omdat we nog geen winter hebben gehad, dat we rond deze tijd minder bevattelijk voor griep zouden zijn. “Een epidemie breekt elk jaar uit,”, stelt dokter Viviane Van Casteren van het Wetenschappelijk Instituut Volkgezondheid, “maar dit jaar is ze toch vrij laat!”

“Aangezien de epidemie pas is begonnen, is het ook onmogelijk in te schatten of ze intenser is dan vorige jaren”, gaat de dokter verder, “Bovendien is de griep ook in de buurlanden pas aan het pieken!”

Heb jij deze winter tot vandaag al een paar handschoenen, een muts of een sjaal gedragen? Hoe verleidelijk het zachte weer ook is, het is aangeraden toch warme kledij te dragen. Het gaat er vooral om dat je geen kou vat, want een griep begint bijna altijd met een aandoening van de luchtwegen. ’t Is maar dat je weet!…

Foto: studentblogs.le.ac.uk