Pesticiden beïnvloeden de kwaliteit van je sperma!

Fruit en groenten altijd grondig wassen.

Hoe weet je in godsnaam zeker of je aangekocht fruit vrij is van pesticiden? Met het blote oog is dit niet waar te nemen. Toch zie je zowel kinderen als volwassenen een appel opeten na hem vooraf even over de mouw te hebben schoongeveegd. Maar zo kan je onmogelijk alle sporen van pesticiden verwijderen.

appeleten

Wat pesticiden in je lichaam uitrichten is niet in te schatten, maar vast staat dat mannen er voorzichtig moeten mee omgaan, want ze beïnvloeden in hoge mate de kwaliteit èn kwantiteit van het sperma. Het Amerikaanse tijdschrift Human Reproduction publiceerde deze week de resultaten van een grondig onderzoek waaraan 155 mannen deelnamen. Over een periode van 5 jaar moesten ze niet minder dan 338 keer hun sperma afstaan voor onderzoek, begeleid met een gedetailleerde lijst van hun voedingsgewoontes.

Het was geen verrassing dat mannen nonchalanter omspringen met het grondig wassen van groenten en fruit. Opmerkelijk was wel dat de deelnemers die veel groenten en fruit aten, minder zaadcellen produceerden dan mannen die deze voedingswaren nauwelijks nuttigen. Bovendien liet de kwaliteit van het sperma te wensen over.

(lees verder op de volgende pagina)