Pascale Naessens over de nieuwe voedingsdriehoek: “Ik zie dit wel als een overwinning”

“Ik vind mijn visie perfect weer in deze voedingsdriehoek. Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat we afstappen van het idee dat er maar één manier is om gezond te eten. Er worden geen hoeveelheden aangeraden, waardoor er een grote vrijheid is. Iedereen kan zich hierin vinden: zowel de aanhangers van mijn boeken als iemand die op een meer klassieke manier eet. Wat voor de ene werkt, werkt niet voor de andere, daar is ruimte voor in dit model.”

“Meer groenten en fruit, meer peulvruchten, noten en olijfolie in de basis, dat vind ik terug in mijn manier van eten. Ik zie dit dus wel als een overwinning, niet van mezelf, maar van een hele groep mensen. Ik denk dat het succes van mijn boeken een rol heeft gespeeld.”

Aardappelen en brood staan in de nieuwe driehoek in tegenstelling tot de vorige lager dan groenten en fruit. “Ik heb niets tegen aardappelen en brood, alleen eet ik liever geen gewoon brood. Ik ben voor vrijheid. Wat ik wel jammer vind: de gezondheidsvoordelen van brood zitten in de volle granen, dus ik had misschien nog liever gehad dat er een tekeningetje stond van een graan dan van een brood, zodat het duidelijker was dat het niet om een wit brood gaat.”