Opgelet met babysitten

Oma’s aan de top… maar niet altijd als babysit!

Tot die bevinding kwamen Australische onderzoekers die 120 grootmoeders tussen 57 en 68 jaar onderwierpen aan verschillende testen. Bleek dat oma’s die bijna elke werkdag op de kinderen van hun kinderen passen, mentaal minder weerbaar zijn en veel gevoeliger voor wederkerende gezondheidskwaaltjes als hoofdpijn, maagpijn en slaapproblemen.

Hoewel men tot vandaag uitging van de veronderstelling dat kleinkinderen hun grootouders jong van geest houden, blijkt vooral ‘het continu alert zijn’ de oorzaak van een snellere achteruitgang van hun geheugen, hun relativerings- en reactievermogen.

[related-posts]

Erger nog: naarmate ze langer en meer betrokken worden bij de opvoeding van hun kleinkinderen, blijken de bezige oma’s een verhoogd risico te lopen op de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve stoornissen.

Oma’s die met brio de testen ondergingen, houden zich maar één à twee dagen met de kleinkinderen bezig. Opvallend is ook dat deze ‘rustige’ bomma’s in het algemeen weinig sociale contacten hebben buitenshuis.

Mijn eigen oma is vrij jong gestorven, herinner ik mij. Niet moeilijk met een kleine lastpost in huis als ik!…