Ook slecht geslapen?

Maanstand beïnvloedt ons slaappatroon.

Heb jij vannacht en de nacht voordien ook slecht geslapen? Dat zou best wel eens kunnen, want op 5 januari om 5u54 kon je de eerste volledig volle maan van dit jaar aanschouwen. De volgende heeft plaats op woensdag 4 februari a.s. om 00u10. Over de volle maan circuleren wereldwijd heel wat ‘wijsheden’ en bijgeloof -al dan niet in positieve zin- is nooit ver weg. Voor vele dichters en songwriters was het een bron van inspiratie. Een treffend voorbeeld is het lied van Johan Verminnen “Volle maan”.

Zijn eerste zin luidt: ‘Volle maan, en ik kan de slaap niet vatten’… In het verleden bogen ettelijke wetenschappers zich over de vraag of de maan ons slaappatroon beïnvloedt. In juni 2014 leek een groep Zwitserse onderzoekers ‘per ongeluk’ het effect van de volle maan te hebben bewezen. Ze deden onderzoek naar slaappatronen en bedachten pas later dat ze hun resultaten konden vergelijken met de maankalender.

[related-posts]

Zij lieten 47 proefpersonen enkele nachten doorbrengen in een kamer zonder ramen. Daarmee voorkwamen ze dat licht invloed had op hun logees. Door die nachten te analyseren, ontdekten ze dat we gemiddeld 20 minuten korter slapen tijdens volle maan. Daarnaast duurt de REM-slaap gemiddeld 30 minuten langer. Tijdens die REM-slaap draaien je hersenen op volle toeren en droom je veel.

Ook maakten de proefpersonen minder melatonine aan. Dit hormoon regelt het slaap-waakritme. Het verstoorde slaapgedrag kan tot 4 dagen aanhouden, telkens voor, tijdens en na een volle maan-stand. Je hebt dus nog één nacht de tijd om hierover wakker te liggen!…