Ook gemerkt? De dagen lengen alweer!

De jongste dagen is er om 9 u. ‘s morgens al volop daglicht en dit blijft zo tot 17u.

Een verademing voor zo vele werkmensen die gedurende een hele periode hun eigen huis en interieur alleen maar tijdens de weekends konden aanschouwen zoals het er ècht uitziet op klaarlichte dag.

En dit werkt inderdaad nefast op je gemoedsstemming. Een ‘winterdepressie’ heet dat dan, maar wetenschappelijk gebeurt er effectief van alles met ons lichaam dat ons normale doen en laten danig verstoort. Door het tekort aan licht ontstaat er een soort van permanente jetlag.

Die zou kunnen verholpen worden door lichttherapie of een kuur met vitamine D capsules. Uit onderzoeken blijkt dat, ik citeer, ‘het tekort aan vitamine D in de winter vaak resulteert in een hyperactiviteit van het parathyroide hormoon, wat dikwijls in verband wordt gebracht met het ontstaan van depressies’.

Zolang de lente nog niet in het land is, zou jong en oud minstens een halfuur per dag in de zon moeten lopen, wanneer die ook maar even de kop opsteekt. Eén van de onmiskenbare effecten van de zonnestralen op ons lichaam is de natuurlijke aanmaak van vitamine D.

Een probleempje: waarom schijnt de zon bijna nooit als ik mijn middagpauze heb?