Onderzoekers willen margarine maken van meelwormen

Gezonder smeren.

Zullen we binnenkort insecten eten in plaats van vlees? Wetenschappers gaan daar in ieder geval van uit. Volgens hen zijn de beestjes de toekomst van onze voeding. Het is geen nieuwe trend. Sinds 2014 is het legaal in België om wormen op het menu te zetten. Insecten zouden een ideale vervanger voor de vleesindustrie zijn. Zo bevatten ze drie- tot vijfmaal meer proteïnen en mineralen dan een stuk rood vlees, zijn ze gemakkelijker te kweken dan vee, en is hun ecologische voetafdruk veel kleiner. Daarnaast bevatten insecten een heleboel omega 3- en 6-vetzuren.

Zal de trend aanslaan?

Terwijl het in de rest van de wereld normaal is om insecten op de menukaart te zien, zijn mensen in Europa en Noord-Amerika nog niet gewend aan dat idee.
meelworm eten
De beesten in verwerkte vorm, dat gaat wat beter. Zo liggen wormenburgers en smeerpasta’s van insecten al langer in de winkel.
Nu zijn Nederlandse onderzoekers aan het testen of ze margarine kunnen maken van meelwormen. Het vet daarvan is immers van betere kwaliteit dan de vetten die tegenwoordig in broodsmeersels te vinden zijn. Het bevat minder verzadigde vetten dan boter én minder transvetten dan margarine. Wie gezond wil zijn, smeert binnenkort dus meelwormen.

margarine-brood