Nieuwe speekseltest zou op 10 minuten kunnen bepalen of je kanker hebt

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe ingenieuze test.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles hebben een nieuwe manier gevonden om te bepalen of iemand kanker heeft of niet. Momenteel zit de test nog in zijn proeffase, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat hij binnen vier jaar gebruiksklaar zou zijn.

[related-posts]

Momenteel moet je bloed laten trekken om te onderzoeken of je kanker hebt. Vaak duurt het twee weken tegen dat je resultaten terug zijn uit het labo. De test waar de onderzoekers van California aan werken, zou niet meer dan tien minuten in beslag nemen en je hebt er enkel wat speeksel voor nodig. De wetenschappers ontdekten immers dat bepaalde sporen van de kankercellen zichtbaar zijn in het speeksel. Ze hebben de methode uitgeprobeerd bij patiënten met longkanker en de resultaten daarvan waren bijna perfect.

De nieuwe methode zou veel tijd besparen, waardoor de behandeling sneller ingezet kan worden. Maar er zijn nog voordelen. Zo zou het onderzoek bijna overal uitgevoerd kunnen worden: in het ziekenhuis, bij de dokter en zelfs bij iemand thuis. Dat laatste is bijvoorbeeld handig voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. De wetenschappers denken eveneens dat je verschillende soorten kankers kan opsporen met deze ene test. Nu zijn er voor de verschillende soorten kankers immers steeds andere procedures nodig. Het zou dus een hele vereenvoudiging zijn in vergelijking met huidige systeem. Hopelijk staat de methode snel op punt!

dokter patiënt kind